Uporaba chia semen
Semena chia so izjemno bogat vir beljakovin, omega-3 maščobnih kislin, antioksidantov ter mineralov. Namočena semena odlično poskrbijo za prebavo, hidrirajo telo, spodbujajo regeneracijo tkiv v mišicah, uravnavajo elektrolitsko ravnotežje in dajejo dolgotrajen občutek sitosti.
Z uporabo tovrstnih semen lahko na učinkovit način nadomestite jajca pri peki, lahko se jih koristno uporabi tudi pri peki brezglutenskega kruha. A še preden semena uporabite, jih je treba za nekaj časa namočiti v vodo.
Namočena chia semena
Pred kakršno koli uporabo je semena treba najprej namočiti vsaj za 10 minut. Najbolje pa je, če se jih namoči kar čez noč. Semena tako postanejo velik lažje prebavljiva in po zaužitju nase ne vlečejo dodatne vode iz prebavil. Namočite jih lahko v vodo, sadni sok, jogurt, smuti, rastlinsko mleko.
Najrazličnejši učinki termalne vode na naše telo
Termalna voda je vrsta vode, ki prihaja iz termalnih, zdravilnih izvorov. V primerjavi z vodo iz pipe je bogata z minerali ter precej bolj topla v primerjavi z zrakom.
V času namakanja svoj volumen povečajo vsaj za dvakrat. Med namakanjem jih je priporočljivo večkrat dobro premešati. Na takšen način jih lahko bolj enakomerno razporedite, obenem bolje vpijajo tekočino. Semena je treba namakati v razmerju 1 : 3 – en del chia semena, trije deli tekočine. Če želite redkejšo zmes, lahko količino tekočine še povečate. Pred namakanjem semena lahko fino zmeljete v blenderju ali kavnem mlinčku. Na takšen način se pridobi bolj homogeno zmes.
Hranljiv in okusen obrok s chia semeni
Namočena chia semena se lahko uporablja za pripravo različnih jedi. Že sama po sebi so zelo okusen in hranljiv obrok. Če se jih na primer namoči v rastlinsko mleko in doda sveže sadje, je to lahko prava zdrava sladica. Namočena semena imajo želatinasto strukturo, zato so odlična sestavina pri peki peciva.
Žlico ali dve namočenih semen lahko dodate v testo za kruh, kolače, biskvit. S tem dobro povečate vlažnost in obstojnost izdelka. Namočena semena odlično delujejo tudi kot vezivo. Posledično se jih vse pogosteje uporablja pri peki palačink brez jajc. Sicer pa jih najpogosteje dodajamo v sadne solate, smutije, pudinge, narastke in na najrazličnejše sladice.
Uporaba nenamočenih semen chia
Neredko pa se uporablja tudi nenamočena chia semena. Ker med pripravo nase vežejo tekočino, jih lahko koristno uporabimo pri zgoščevanju jedi, na primer marmelad, omak, juh. Če suha dodajate v smuti, je ta prav tako veliko gostejši.
Preberite si še naslednji članek: Kako prehransko dopolnilo izboljšuje plodnost in poveča možnost zanositve
Prehrano bi ženske morale izboljšati z vnosom kvalitetnih prehranskih dopolnil, ki izboljšujejo plodnost ter skrajšajo čas, ki je potreben za zanositev.
CBD izdelki so v zadnjih letih postali izjemno priljubljeni in med njimi je tudi konopljina smola, ki pa naj bi bila v primerjavi s kapljicami boljša rešitev tedaj, kadar gre za kronične bolezni. Preberite več …