Kakšne kuhinjske stole izbrati?
V praksi imajo kuhinjski stoli nekoliko drugačne naloge kot tisti v dnevni sobi ali jedilnici. Zato je treba pri njihovi izbiri posebno pozornost nameniti praktičnosti, da jih lahko uporabljamo čim dlje. Kaj si morate zapomniti, da bi se dobro odločili?
Kuhinjski stoli, enostavni za čiščenje
Priprava obrokov neizogibno vključuje možnost, da se bodo stoli in drugi elementi kuhinjske opreme, umazali. Zato morate biti pozorni na to, da so kuhinjski stoli enostavni za čiščenje. Modeli iz plastike, ki ne absorbira nečistoč ali iz umetnega usnja, ki je tudi manj dovzetno za umazanijo, se bodo zagotovo dobro obnesli.
Preberite naslednji članek: Prednosti uporabe velike sedežne garniture doma
Naj gre za manjšo ali večjo dnevno sobo, sedežno garnituro velikokrat postavimo v središče prostora, saj predstavlja mesto, kjer se sprostimo, si naberemo novih moči ali pa se družimo s svojimi najdražjimi.
Kuhinjski stoli, ki jih je v kuhinji sigurno težje uporabljali, so modeli oblazinjeni s tkaninami. Takšni modeli bodo zaradi svojega edinstvenega videza, a nekoliko manjše praktičnosti, veliko bolj učinkoviti v prostorih, kot sta dnevna soba in jedilnica.
Udobje ni nič manj pomembno, torej optimalne mere
Čeprav v kuhinji jemo največkrat na hitro, morajo biti kljub temu stoli v tem prostoru udobni. Zato morate biti pozorni na dolžino sedeža. Kaj je optimalno? Po načelih ergonomije so najboljši tisti, pri katerih 1/3 dolžine stegna sega čez rob stola.
Velik pomen ima tudi višina sedeža, najbolje pa je, če je od tal oddaljen 45 do 50 cm. Na udobje bo vplivala tudi stabilnost, zato je dobro, da imajo kuhinjski stoli res trdne in trpežne noge. Na srečo so proizvajalci pozorni na ergonomijo, zato večina modelov, ki so na voljo na trgu, izpolnjuje takšna merila.
Kot lahko vidite, je izbira stolov za kuhinjo, zelo pomembna. V tem primeru vsekakor ne rabite dajati prednosti estetiki pred praktičnimi funkcijami, ker se lahko izkaže, da bodo nepraktični stoli, ki se hitro umažejo, zahtevali res hitro zamenjavo.